Skip to main content
Sifan Hassan is in Tokio olympisch kampioen geworden op de 5 kilometer. Hassan bleek na een tactische race de beste na een geweldige eindsprint. Dat betekent dat Nederland voor het eerst sinds 1992 weer goud pakt in het atletiek. De atlete toen? Ellen van Langen.

Hassan koos bij de start van de race een plek aan de staart van de groep, maar schoof al gauw plekje voor plekje naar voren. Een groepje van 11 bleef uiteindelijk over en ging de laatste drie ronden in. Toen ging het tempo omhoog en vielen er één voor één dames af voor de medailles. Hassan bleef erbij, bleef scherp, en niemand kwam bij haar in de buurt toen ze aanzette voor die allesverwoestende eindsprint.

‘Ik kan het nog steeds niet geloven’

Hassan zei na afloop dat de medaille niet alleen voor haar is, maar ook voor Nederland. “Ik ben hartstikke blij dat Nederland weer een gouden medaille wint. Wij kunnen wereldrecords lopen, winnen, maar de Olympische Spelen win je ook voor het land.”

Maar natuurlijk won ze dat goud ook voor zichzelf, en trots is zeker. “Ik kan het nog steeds niet geloven. De laatste drie ronden voelde ik me goed, dat merkte ik. Toen heb ik alles gegeven. Ik kwam in mijn kracht.”

Het toernooi van Hassan is nog allesbehalve voorbij. Ze doet ook nog mee aan de 1500 en 10.000 meter. Een combinatie die nooit eerder vertoond is. Daar zegt ze over: “Ik heb heel hard getraind en in mijn hart wil ik ook de 1500 meter lopen.”

Valpartij

Het was sowieso een bijzondere dag voor Hassan. In de Japanse ochtend deed ze iets wat er maar heel weinig kunnen. Ze struikelde in de series van de 1500 meter over de benen van een concurrente, en leek kansloos voor de volgende ronde.

Maar Hassan stond op, en schakelde meteen naar de hoogste versnelling. Het gevolg: ze won zelfs de serie nog.

Die halve finale van de 1500 meter is woensdag, de finale van de 10 kilometer is zaterdag, en ook daar doet Hassan aan mee. Het is nog nooit gebeurd dat een vrouw dit drietal onderdelen combineert. Hassan doet het wel. En vooralsnog niet onverdienstelijk.

Van Blankers-Koen tot Hassan

Hassan is de vierde Nederlandse atlete die goud wint op een atletiekonderdeel. Ellen van Langen ging haar voor met goud op de 800 meter bij de Spelen van Barcelona in 1992. Ria Stalman veroverde in 1984 in Los Angeles de olympische titel bij het discuswerpen.

Fanny Blankers-Koen had in 1948 in Londen de primeur. De ‘Vliegende Huisvrouw’ pakte zelfs vier gouden medailles: op de 100 meter, de 200 meter, de 80 meter horden en de 4×100 meter estafette.

Bron: RTL Nieuws
https://www.rtlnieuws.nl/sport/artikel/5245866/ze-doet-het-sifan-hassan-snelt-naar-goud-op-5-kilometer