Skip to main content

De Belg Bashir Abdi heeft op spectaculaire wijze de marathon van Rotterdam gewonnen. De winnaar van olympisch brons verbeterde het parcours- en Europees record: 2.03.36. Het oude record was met 2.04.16 in handen van Kaan Kigen Özbilen. Deze tot Turk genaturaliseerde Keniaan liep die tijd in 2015 in Valencia.

De winnende tijd lag ook onder de 2.03.39, waarin de Ethiopiër Tamirat Tola vorige week de marathon van Amsterdam won. Zo is de Maasstad in bezit gekomen van de snelste marathon ooit gelopen op Nederlandse bodem.

,,Ik wilde het hier in Rotterdam klaren”, vertelde Abdi voor de camera van de NOS. ,,Dit is een thuiswedstrijd. De toeschouwers langs de kant waren fantastisch. Ze schreeuwden mijn naam, op bepaalde stukken werd ik bijna doof. Ik kreeg er kippenvel van.”

Abdi kon in de finale, na zo’n 35 kilometer, op het juiste moment versnellen. ,,Ik had nog twee kompanen en het tempo ging omlaag. Dat kon ik niet laten gebeuren. Ik kwam naar hier om te winnen. Dus ging ik solo. Ik wist dat ik hier toe in staat was, alleen moeten de omstandigheden goed zitten.” De Keniaan Marius Kipserem, in 2019 winnaar van de marathon in Rotterdam, arriveerde als tweede in 2.04.04 officieus en dook ook onder het oude parkoers van 2.04.11. Abdi is de eerste Europeaan in 23 jaar (Fabián Roncero in 1998) die de marathon in Rotterdam op zijn naam schrijft. Hij is na Vincent Rousseau in 1994 de tweede Belgische winnaar van de hardloopklassieker in Rotterdam.

Bron: AD.nl