Monday 16 November 2015

Blessures voorkomen door krachtige spieren

Door je beenspieren steker te maken ga je niet alleen beter lopen maar je sterkere beenspieren helpen je ook om minder snel geblesseerd te raken. Te vaak treden er blessures op die wellicht voorkomen waren als men meer aandacht aan de versterking van de beenspieren had besteed.

Hardlopen draait om een geleidelijk opbouwen. Voor je gevoel komt dat overeen met langzaam opbouwen. Maar die belangrijke tip lastig omdat je als loper zo graag door wilt gaan.

Krachtige beenspieren
Een manier om blessures te voorkomen is door je spieren sterker te maken. De beenspieren die bij iedere stap je gewicht opvangen en bij iedere stap je voorwaartse snelheid bezorgen kunnen je beter beschermen tegen blessures als ze krachtiger zijn.

Er zit nog een voordeel aan beenspieren die je extra traint met krachtoefeningen: de doorbloeding wordt beter en de banden en pezen worden sterker. Vaak spelen die laatste een hoofdrol bij blessures. Zie krachtoefeningen als een investering die aan twee kanten rendement oplevert: krachtige spieren en versterking van pezen en banden en minder kans op blessures.

De makkelijkste manier om te werken aan krachtige beenspieren is door squat oefeningen aan je trainingen toe te voegen. Als je het voor lopers nog specifieker wilt maken: de squat oefening gevolgd door een kleine sprong. Hiermee train je je belangrijke beenspieren voor het hardlopen en met het afzetten en het opvangen van de sprong ook de kuiten, voetspieren, pezen en banden.

Meer lezen: http://www.prorun.nl/training/krachttraining/blessures-voorkomen-doorkrachtige-spieren/

Marc Gerlings