Bergen op ZoomBredaDelftHeerenveenHellevoetsluisHoogeveenLopers Company NederlandNijmegenPurmerendRoosendaalSpijkenisseTilburgWestlandZevenaarZwolle

Statisch rekken is al decennialang een populaire activiteit om leniger door te worden, maar is dat eigenlijk wel nodig? Het korte antwoord: nee. In deze blog gaan we dieper in op het mechanisme van flexibiliteit en brengen we wat meer nuance aan op het voorgaande antwoord. 

Fysieke fitheid

Fysieke fitheid verwijst naar eigenschappen zoals kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en snelheid. Voor gezondheidsredenen is het goed om wekelijks te sporten waarbij de verschillende componenten van fysieke fitheid aan bod komen. Functioneel is het belangrijk voldoende flexibiliteit te hebben voor het beoefenen van je sport en de dagelijkse bezigheden. Om die flexibiliteit te vergroten wordt vaak statische rek toegepast. Er is sprake van statisch rekken indien de rek minimaal 60 tot 90 seconden wordt vastgehouden. 

Wat is het effect van statisch rekken?

Statisch rekken vergroot de flexibiliteit direct, maar ook op lange termijn. Het heeft echter ook een nadelige zijde: na statisch rekken verminderd het vermogen van de spier gedurende 10-15 minuten. In onderzoeken wordt dan ook een verminderde kracht gevonden, een verminderde spronghoogte (of minder ver), langzamere tijden op diverse sprintafstanden en een afgenomen loopeconomie in hardlopers. Vooraf rekken heeft daarmee weinig toegevoegde waarde. 

Wat doet statisch rekken niet?

Statisch rekken is geen voorspeller van de overlijdensrisicokans. Daarentegen zijn lichaam samenstelling, uithoudingsvermogen, spierkrachtuithoudingsvermogen, spierkracht en spiervermogen dat wel. Daarnaast is de mate van flexibiliteit ook geen voorspeller voor blessures; een verbetering van de flexibiliteit verminderd het aantal blessures niet. Terwijl het verbeteren van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen het aantal blessures wel verminderen.  

Rekken versus krachttraining

Een interessant onderzoek heeft 8 weken lang rekoefeningen vergeleken met 8 weken (3x per week) deadliften (https://youtu.be/DaJyIIEsuwc) op de flexibiliteit van de hamstring. De onderzoekers vonden dat beide groepen evenveel vooruitgingen in lenigheid. De groep die krachttraining deed had echter naast een flexibelere spier, ook een sterkere spier. Hiermee sloegen zij twee vliegen in één klap.

Wanneer moet je wel en niet statisch rekken

In sommige sporten is flexibiliteit bovengemiddeld belangrijk, denk aan gymnastiek, turnen, dansen en/of zwemmen. Over het algemeen is bij de meeste sporten dit echter niet zo belangrijk, daar kan statisch rekken beperkt worden om tijd vrij te maken voor belangrijkere zaken zoals extra looptechniek, het trainen van de sprong-/landingstechniek en sprongkrachtoefeningen, krachtoefeningen, of sprints. Waar mogelijk is het belangrijk om de vereiste flexibiliteit te integreren in bestaande oefeningen: in looptechniek kunnen ook dynamische rekvormen worden opgenomen, of bij krachttraining bewegen over het volledige bereik van spieren en gewrichten.

Werk aan je blessurepreventie

Te veel statisch rekken heeft dus geen zin, maar helemaal afschaffen hoeft na het lezen van bovenstaande dus ook niet. Wil jij werken aan je blessurepreventie, maar weet je niet hoe? Neem dan contact op en we kijken samen naar jouw situatie, sport en behoeftes en stellen samen een programma op.  

Bron: Het Fysiolab
https://www.hetfysiolab.nl/blog/moet-je-rekken-om-lenig-te-worden/