Skip to main content

Zodra pijntjes zich doorzetten en blessures ontstaan, komt vaak pas de vraag: “Hoe lang heb ik mijn schoenen eigenlijk al?” Veel mensen lopen ongemerkt te lang door op dezelfde schoenen. Vooral in deze tijd spreek ik regelmatig mensen in onze winkel die het hardlopen weer hebben opgepakt. Ze lopen vol trots op oldtimers van soms wel vijftien jaar oud. Het is in de eerste plaats ontzettend mooi dat mensen (weer) zijn gestart met bewegen, maar zorg wel altijd voor schoenen die voldoende demping en stabiliteit bieden.

“Doe mij maar de beste schoenen die je hebt!” Een verzoek die ik vrijwel dagelijks krijg van klanten. Maar wat zijn de beste schoenen? Grote kans dat dit voor iedere loper een ander model is. En waar start je de zoektocht? Het begint bij het opmeten van de voeten, gevolgd door een loopanalyse. Daarna maak ik een voorselectie van verschillende type schoenen. “Doe mij die toffe blauwe maar, die vind ik mooi!”, is vaak een volgende reactie. Helaas werkt het in de praktijk toch net even anders. Een goede schoen hoef je niet aan te wennen, moet direct goed aanvoelen en geen drukpunten of irritaties geven. Een functionele schoen is veel belangrijker dan de persoonlijke voorkeur. Ik snap dat je het liefst op schoenen loopt die je het mooiste vindt, maar of ze wel of niet over het ‘wow-effect’ beschikken, is minder relevant.

De app Strava die sportprestaties meet, heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de gemiddelde levensduur van schoenen: 860 km. Dit lijkt een lange afstand, maar wist je dat je dit al bereikt door wekelijks 16 kilometer hard te lopen? Twijfel je over de kwaliteit van je schoenen, dan kan een korte gratis analyse bij ons in de winkel meer inzicht geven.

Ik ben wel benieuwd hoe het met jouw hardloopschoenen gaat. Wat denk je, komen ze nog door de APK?