Maastricht

Off-road hardlopen, door de natuur, over smalle paadjes (trails) rennen en natuurlijke hindernissen zoals heuvels, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van de lopen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te genieten van de omgeving.Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond, dus een goede concentratie is belangrijk. Door trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels.

Het is ook een training voor je bovenlichaam doordat je continu moet ‘balanceren’. De zachtere en afwisselende ondergrond beperken de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen.

De overstap maken:

Je kunt trailrunning op elk door jou gewenst moment uitproberen. Een goede looptechniek is daarentegen wel heel erg belangrijk, evenals de juiste loopuitrusting. Hier een paar tips die je kunnen helpen bij de overstap naar trailrunning:

Bouw langzaam op
Trailroutes zijn over het algemeen een grotere aanslag op je lichaam dan wegen, dus leg vooral geen 100% in je eerste poging. Probeer je afstand en snelheid zodanig op te bouwen dat je vertrouwd raakt met het terrein.

Maak kortere stappen
De heuvels op een trailroute vergen een grotere inspanning van je lichaam. Probeer niet voorover te buigen, want dan kan er niet voldoende lucht naar je longen. Kortere stappen helpen verder om je rug recht en je longen op volle capaciteit te houden.

Zorg voor een afwisselend trainingsschema
Probeer bij de voorbereiding voor een trailrun korte, snelle en lange, langzamere runs te combineren. Op die manier bereid je jezelf voor op alle stadia in een wedstrijd, van heuvels tot vlakke stukken.

Houd je ogen goed op het trailpad
Het ligt vol met obstakels, zoals boomwortels, takken en stenen, dingen die je niet op de weg tegenkomt dus probeer steeds 4 à 5 stappen vooruit te kijken zodat je weet wat er komt.

Houd heuvelafwaarts je snelheid in de gaten
Het is heel verleidelijk om snel een heuvel af te rennen, maar de route kan gevaarlijk zijn – probeer dus echt om je in te houden om blessures te voorkomen.Naast een andere looptechniek heb je voorde ontberingen van bergtrails ook een stevige uitrusting nodig. Goede traillschoenen en drinkbelt en/of rugzak zijn absoluut essentieel.

Trailschoenen
Trailschoenen voor trailrunning van onder andere Asics, Brooks, Hoka One One, INOV8, La Sportiva, Salomon, Saucony, ON Running, Tecnica, Vibram FiveFingers.

Hydratiesystemen
Verschillende drinksystemen zijn mogelijk zoals, heupgordels met bidonhouder of heupgordels met flesjes, camelbags en rugzakken van onder andere Fitletic, Nathan, Raidlight en Salomon.

Trailsokken
Verschillende merken trail sokken zoals Falke, Feetures, X-Socks en INJINJI.