Zwolle

HARDLOPEN – Na twee jaren van wachten vond zaterdag dan eindelijk de herstart plaats van de in Zwolle zo populaire loopevenementen. De primeur was voor De 10 Mijl van Zwolle-Zuid. “Ik proefde bij velen de opluchting dat het eindelijk weer kon”, zegt één van de organisatoren Peter Jansen.

Na de afgelaste editie 2020 en de virtuele run van 2021 leek, net als ook voor De Stadshagenrun, het doek gevallen voor het loopevenement, door onder meer een gebrek aan sponsoren en vrijwilligers. Maar de handschoen is door enkele fanaten snel weer opgepakt. In relatief korte tijd werden nieuwe sponsors gevonden en kon het draaiboek weer uit de kast worden gehaald. Met daarin de Kidsrun, de 5 mijl en uiteraard de 10 mijl op een prachtig parcours langs onder meer de IJssel en buurtschap Oldeneel.

Tendens

In 2019 telde De 10 Mijl van Zwolle Zuid nog 1700 deelnemers. Nu drie jaar later en de coronaperikelen voorbij, is de organisatie content met de huidige deelname van zo’n ruim elfhonderd lopers. Peter Jansen, zelf ook loopfanaat, heeft zaterdag de pet op van organisator. Hij kijkt tevreden terug op het hardloopevenement.

“We kregen 1500 inschrijvingen binnen. Van de startbewijzen werden er circa 350 niet afgehaald. Je merkt toch dat veel potentiële deelnemers nog voorzichtig zijn. Het is een tendens. Neem het Halve Marathon Festival dat op 11 juni op de agenda staat. In 2019 was de inschrijving binnen vijf uur gesloten. Ik heb begrepen dat er nu nog zo’n vierhonderd startbewijzen beschikbaar zijn.”

Pluim

Jansen, die met Frits de Vries en Eric Haasjes de kar in Zwolle-Zuid trekt, deelde een terechte pluim uit aan alle vrijwilligers. “Ik heb zondagmorgen nog even over de dijk langs de IJssel gelopen. Als je ziet hoe netjes alles weer opgeruimd is, echt klasse. Het liep allemaal op rolletjes.”
Ook de publieke belangstelling viel zeker niet tegen. ”Er kwam nog even een fikse hagelbui langs, maar overal zag je toch weer die toeschouwers. Het moet allemaal nog verder groeien, maar ik voorspel dat Zwolle het imago van echte ‘loopstad’ snel weer terug heeft”, aldus Jansen, “met in ieder geval De Halve Marathon en ook de Berkumloop op 6 september op de agenda.”
Zonder internationale inbreng won Zwollenaar Willard Bredewold de tien mijl in de tijd van 56.40 minuten. Acht minuten later finishte Hellen de Vries, ook woonachtig in Zwolle, als eerste bij de vrouwen.

“Ik voorspel dat Zwolle het imago van echte ‘loopstad’ snel weer terug heeft”

Bron: https://www.deswollenaer.nl/nieuws/sport/256056/de-10-mijl-van-zwolle-zuid-loopt-op-rolletjes